fbpx

ЗМАГАННЯ ЮНИХ ПРОГРАМІСТІВ З “ЕЛІТАРУ”

У незалежній Україні починаючи з 1992 року олімпіадний рух отримав офіційну назву Всеукраїнська учнівська олімпіада з інформатики, яка проводиться щорічно у чотири тури. Це змагання учнів — юних програмістів, які  мають знання, навички та вміння в екстремальних умовах знаходити оптимальні алгоритми, нестандартні підходи розв’язку задач, створювати програми у середовищах програмування, налагоджувати та тестувати програмні модулі, аналізувати отримані результати, шукати та виправляти помилки. Кращі з кращих юних програмістів виборюють Дипломи переможців та впевнено рухаються до наступних турів. Завершальний четвертий етап Міжнародний, який проводиться у різних країнах світу, і команда юних програмістів від України виборює медалі.

Щорічно відбуваються зміни у правилах, підходах та можливостях вибору мови програмування. Якщо на етапах зародження олімпіади домінували мови Pascal та C, то з появою нових можливостей технічного забезпечення, появилися нові мови програмування. Вперше у 2016 році на 29 Всеукраїнській олімпіаді були офіційно дозволені мови Python, Java та С++. Пізніше до цього переліку додали оболонку Codebloсk. Такі тенденції та зміни у підходах до організації олімпіад спонукають вчителів інформатики та учнів поглиблювати навички програмування в альтернативних програмних середовищах, приділяти багато часу для самостійного навчання.

Починаючи з 2021 року запроваджено зміни в організації проведення Всеукраїнських учнівських олімпіад. Ці зміни пов’язані із особливостями нового територіального розподілу районів. Цього року відбулися зміни в організації ІІ (районного) етапу Всеукраїнської олімпіади з інформатики. Учасники змагалися на он-лайн платформі з можливістю відслідковувати свої результати в реальному часі. Представляли команду ліцею учні Роман Заєць, Кирил Романюк, Анатолій Харчук, Андрій Зарічнюк, Роман Камінський. Учні упродовж 3 годин працювали над розв’язками 8 задач, шукали оптимальні алгоритми вирішення складних математичних задач, при цьому демонстрували креативні нестандартні підходи їх розв’язків у середовищах програмування Python, С++, Pascal. Усі учасники команди стали переможцями ІІ етапу олімпіади. А Роман Заєць, Кирил Романюк та Роман Камінський будуть представляти команду району на ІІІ обласному етапі олімпіади.

Адміністрація ліцею, вчителі кафедри інформатики вітають усіх переможців ІІ районного етапу олімпіади з чудовими результатами!Надія Желюк, вчитель інформатики ліцею Елітар 

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on email