fbpx

Тільки не мовчи

Щорічно з 25 листопада до 10 грудня проводиться Всеукраїнська кампанія «16 днів проти насильства». Період кампанії охоплює наступні важливі дати:

18 листопада – Європейський день захисту дітей від сексуального насильства і експлуатації.
25 листопада – Міжнародний день боротьби з насильством щодо жінок.
1 грудня – Всесвітній день боротьби зі СНІДом.
2 грудня – Міжнародний день боротьби з рабством.
3 грудня – Міжнародний день людей з обмеженими фізичними можливостями.
5 грудня – Міжнародний день волонтера.
6 грудня – Вшанування пам’яті студенток, розстріляних у Монреалі.
10 грудня – Міжнародний день прав людини.

   Саме тому у 11 – ФМ класі проведено ряд заходів, які спрямовані на запобігання сексуального насильства в інтернеті, кібербілінгу, насильства в сім’ях, протидії торгівлі людьми та захисту прав людей.

  1. Інформхвилинки «Запобігання сексуального насильства в інтернеті», «(Не) дитячі стосунки онлайн», «Моя приватність».

   Ліцеїсти дізналися про форми сексуального насилля в Інтернеті – секстинг, кібергрумінг та сексторшен. Обговорили освітні проєкти «STOP SEXTING», ГО МІНЗМІН «Приватність дітей в інтернеті». Учні відповіли на запитання: «Політика конфеденційності – це…».

   Ліцеїстам нагадали, що за даними Канадського жіночого фонду, якщо ви потрапили в біду, то можете подати сигнал про допомогу, показавши однією рукою спеціальний жест.
Потрібно тримати руку долонею назовні, потім зігнути великий палець, а потім зімкнути пальці в кулак. 
Кампанія під назвою «сигнал про допомогу» поширилася в соцмережах у 2020 році, коли запровадили локдаун через пандемію, щоб запобігти зростанню домашнього насильства. І врятувала багато життів!

   Звернули увагу: якщо дитина стала жертвою секстингу, кібергрумінгу чи сексторшену, необхідно звернутися до поліції.

   Рекомендовано переглянути кінофільми «Соціальна дилема», «Великий злам».

  1. Розмова в колі «Живи вільно», про проблеми торгівлі людьми в Україні. Учні відповіли на запитання: «Торгівля людьми – це…», «Які є форми експлуатації та методи вербування?», «Як протистояти викликам, що можуть призвести до потрапляння в ситуації експлуатації, втягнення в злочинну діяльність?».
  2. Кібербулінг та чат-бот «Кіберпес».

   Одинадцятикласникам нагадали, що за даними ЮНІСЕФ в Україні, майже 50% підлітків були жертвами кібербулінгу. Кожна третя дитина прогулювала школу через кібербулінг. 75% підлітків у анонімному опитуванні підтвердили те, що Instagram, TikTok є основними соціальними платформами для цькування.

   Чат-бот «Кіберпес» допоможе дізнатись, як визначити кібербулінг, як самостійно видалити образливі матеріали з соціальних мереж, а також куди звертатись за допомогою.

Рекомендовано переглянути відео «Mr. Nox», фільм «Булер».
«Річ у тім 2.0» – соціальна ініціатива, в межах якої проходить виставка та онлайн-кампанія, де представлені 16 предметів, пов’язаних з реальними випадками домашнього насильства.
У фокусі кожної історії – річ, що стала знаряддям насильства або асоціюється з ним.
Переглянути виставку можна за посиланням https://richutim.rozirvykolo.orgВідео завершуються закликом: «Не терпіть насильство – звертайтеся по допомогу за номером 102».

  1. Обговорили спільний проєкт громадської організації ЛІТЕКО, Навчально-наукового інституту права НУВГП, громадської організації Ангели Життя та фотографа Анни Марії Далі – фото виставка «Я проти насильства!».

10 реальних життєвих історій, які мали на меті привернути увагу мешканців Рівненщини до актуальних для суспільства проблем подолання насильства в сім’ї, протидії торгівлі людьми та жорстокого поводження з дітьми, гендерного насильства та забезпечення рівних прав жінок і чоловіків.

РS. Інформація про діяльність «гарячих ліній»:

1578 – з питань протидії торгівлі людьми.
1588 – з питань запобігання та протидії домашньому насильству, насильству за ознакою статі та насильству дітей.

 Ірина Пальчевська, класний керівник 11-ФМ класу

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on email