fbpx

«СВОЮ УКРАЇНУ ЛЮБІТЬ…»

Такий заповіт залишив українцям Тарас Шевченко,  людина, яка займає у свідомості кожного з нас місце національного героя. Він і сьогодні закликає нас продовжувати боротися за незалежність, за відродження і розвиток національної культури, наголошуючи на важливості будувати життя «в своїй хаті» за законами своєї правди, сили й волі.          

Відзначаючи 210 річницю від дня народження Тараса Шевченка, ми вкотре переконуємося, що своєю великою любов’ю і вірою, національним генієм своїм, він відкрив Україну людству, світові, тим самим духовно збагативши і їх, і Україну. І так уже склалося, що й у вирі подій сьогодення світ відкриває для себе і Шевченка, і нашу Україну. У кожному слові Кобзаря втілена Україна. Поза Україною не осягнемо Шевченка, та й без Шевченка неможливо вповні збагнути Україну.            

Боротьба за Україну незалежну, вільну, ту, про яку мріяв Кобзар, і сьогодні триває. Ми віримо, що над нашою Батьківщиною «світ правди засвітить» і що

…на оновленій землі

врага не буде супостата,

   а буде син і буде мати,

      і будуть люде на землі.

                Галина  Бандюк, учитель української мови та літератури

Ми пам’ятаємо тебе, Тарасе

Тарас Шевченко – надзвичайно велика постать України, унікальний син нашого народу, національний пророк, геніальний поет та художник, апостол правди і науки, нескорений борець за волю, Кобзар, людина-символ… Як багато ще можна додати визначень… Пошук чогось нового про Шевченка – це головна мета життя кожного українця!

Поезія Шевченка кричить до серця. Його «Кобзар» здійснив переворот у свідомості українців. Ця збірка стала запаленою свічею, яка освітила всі закутки нашого єства і явила світові нас, тих, хто гордо зве себе українцями. І ми, нащадки, теж шукаємо дороговкази, які нам залишив у спадок Тарас.

«Я на сторожі коло їх поставлю Слово», — каже Тарас Григорович. І таки поставив і заповів нам шанувати мову предків й уславлювати нею Україну. Що ми й успішно виконуємо! Цікавай артмоб «Ми пам’ятаємо тебе, Тарасе», організований учнями 8-11 класів Рівненського ліцею «Елітар»,  продемонстрував нашу національну позицію, коли ми вшановували Генія під час Шевченківських днів. Улюблені вірші зі збірки «Кобзар», навіть пісні, створені за мотивами поезії Шевченка, – усе те, чим ділилися наші учні і закликали всіх охочих до Слова.

Ми не забули про тебе, Тарасе, і пам’ятатимемо завжди. Пошанування  210-ої річниці від Твого народження – це свідчення нашої любові, прихильності та відданості.

Значення Тараса Шевченка для України неможливо переоцінити. Пройшло 210 років від народження Великого Кобзаря, проте кожне слово, написане поетом, і досі актуальне. І буде значуще не на віки для українців – навіки… Так було, є і буде!

О. Бондаренко

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on email