fbpx

Козацькому роду нема переводу!

У 2023 році Україна вперше відзначає День захисників і захисниць 1 жовтня. Це свято на державному рівні відзначається в Україні від 2014 року на вшанування мужності та героїзму захисників і захисниць незалежності та територіальної цілісності України, військових традицій і звитяг Українського народу.  Свято збігається з Покровою Пресвятої Богородиці, яку шанували козаки, а Покрова для них була одним із найвеличніших свят, за що й отримала другу назву – Козацька Покрова. Козацькі традиції бережуть і розвивають сучасні захисники і захисниці України. Отож, в ліцеї 29 вересня, напередодні свята, було організовано  «Козацькі забави» — захід, що давно став традиційним для ліцеїстів, упродовж якого учасники освітнього процесу могли  зануритися в історію Українського Козацтва, згадати про військові традиції та звитяги українського народу, про наших мужніх, незламних воїнів, які відстоювали незалежність впродовж минулих століть та сьогодні  виборюють майбутнє України ціною власного життя.

Цьогоріч дійство відбувалось у форматі конкурсів та змагань за кількома напрямками. Спочатку класні колективи, які формували курінь,  демонстрували своє вміння крокувати дружно «в ногу» з виконанням пісні, звучали марші козацькі, повстанські та сучасні. Старшокласники подавали приклад, адже уроки «Захисту України» дозволили відпрацювати майстерність кроку, а елементи військового вишколу було продемонстровано молодшим  друзям.

Попотому учні перемістилась на ліцейний стадіон, де стартували естафети: вправність, швидкість та уважність  забезпечували перемогу командам, а голосна підтримка від вболівальників лунала на весь мікрорайон міста!

Змагання з перетягування канату було не менш емоційним.  Сила, згуртованість, координація зусиль – і ось одна із команд на паралелі святкує перемогу, а інша визнає факт, що для перемоги їм потрібно «більше каші їсти».

Завершувались «Козацькі забави» творчим конкурсом. Команди представляли свої художні номери. Вокальні дані демонстрував гурт учнів  8 ПМ класу; чудову хореографію, неймовірні підтримки та майстерність спостерігали глядачі під час виконання танцю учнями 9 БХ та 10 ФМ   класів; декламувались жартівливі гуморески козацької тематики у виконанні учня 9 БХ класу. Чарували співом тріо музикантів гітаристів учнів 8 ФМ класу, вражали  постановкою ліричною учні 10 ФМ класу, а учні 10 БХ класу розповідали про традиції козацькі, та ще й стравами козацькими частували! Розвеселили присутніх учні 11 БХ класу, які в жартівливій формі представили інсценівку «Козаки сучасності», доповнили її оригінальними костюмами, декораціями та власним артистизмом!  Учні 11 ФМ класу під акомпанемент гітари виконали повстанську пісню та нагадали усім про те, що Україна в стані війни, а молодь має гартувати свій дух і тіло, щоб з впевненістю стати в майбутньому за потреби  на захист своєї Батьківщини, і показати що ми гідні нащадки козацького роду!

Традиційним трофеєм для  команди-переможця  стала козацька булава – перехідна нагорода, яку за підсумками чотирьох конкурсів вибороли  цього року учні 11 ФМ класу!

Дякуємо кожному нашому захиснику і кожній захисниці за героїзм і справжній український бойовий дух, за силу, яка шокувала не одну армію світу, мужність і відданість своїй Батьківщині. Підтримуємо тих, хто зараз найбільше страждає від війни і пам’ятаємо  тих, хто поклав за Україну своє життя.

СЛАВА УКРАЇНІ ТА НАШИМ ГЕРОЯМ!!!   Все буде Україна!

Валентина Тимощук, класний керівник 11 БХ класу, голова методичного обʼєднання класних керівників

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on email