fbpx

ДЕНЬ ГІДНОСТІ І СВОБОДИ

Щорічно в Україні 21 листопада відзначається День Гідності та Свободи.

Цей день офіційно  встановлено Указом Президента від 13 листопада 2014 року на честь двох знаменних подій у новітній українській історії — Помаранчевої революції 2004 року та Революції Гідності 2013 року.

День Гідності та Свободи став своєрідним наступником свята Дня Свободи, що відзначався на честь Помаранчевої революції з 2005 року, а в 2011 році, за часів президента Януковича,  був скасований.

Саме 21 листопада 2013 року відбулися перші протестні акції української громадськості у відповідь на рішення тодішньої влади щодо припинення курсу на євроінтеграцію та скасування процесу підготовки до підписання Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом. Однак на відміну від подій Помаранчевої революції, цього разу обстоювання гідності та свободи коштувало багатьох життів українських патріотів: 106 людей були вбиті і понад 2 тис. поранені. А навесні 2014 року розпочалася військова агресія росії, яка супроводжувалася окупацією Криму та окремих територій Донецької та Луганської областей.

Горить УКРАЇНА! Мій БОЖЕ!

Спаси ти її й сохрани!

Найбільш кожне серце тривожить,

Що гинуть найкращі сини!..

Наповнилась чаша по вінця —

Терпінням, стражданням, слізьми…

Ми — браття! Ми всі  —  УКРАЇНЦІ!

І хочемо бути ЛЮДЬМИ!

Піднялися ми за СВОБОДУ!

Дороги немає назад!

…Стріляти в обличчя НАРОДУ

Тиран наказав, або кат…

Тепер вже ніщо  не зупинить,

Цю хвилю, під назвою «ГНІВ» !..

Звільняймо СВОЮ УКРАЇНУ

Від «зайд» і нікчемних «панів»!…

Не станемо МИ на коліна!

Нам ВІРА і ПРАВДА — оплот!!!

Бо з нами —  уся УКРАЇНА!,

А ми — її гідний НАРОД!!!

З нагоди цієї дати для учнів Рівненського ліцею «Елітар» співробітники Рівненського краєзнавчого музею провели екскурсійні години з деталізацією хроніки подій під час обох Революцій, демонстрацією наочних експонатів захисту протестувальників, відеоматеріалами, аудіо супроводом, декламуванням віршів. В котре усі присутні в залі переживали одночасно біль від втрати українців, і гордість за героїзм і відвагу нації.

24 лютого 2022 року Україна зазнала нової агресії – повномасштабної війни з боку росії. 271 день українці зі зброєю в руках  відстоюють Свободу та Гідність нації, право на незалежність, і власне, існування нації сьогодні і в майбутньому. Сотні тисяч українців та іноземців по всьому світу допомагають Україні у цій важкій війні. Боротьба триває. Україна вистоїть. Україна переможе.

ВСЕ БУДЕ УКРАЇНА!

Надія Желюк, класний керівник 10 фізико-математичного класу

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on email