fbpx

Олімпіадний рух інформатиків

Історія олімпіади з інформатики розпочинається ще з минулого століття, адже перше змагання відбулося ще в 1988 році, коли власне Україна мала назву Українська Радянська Соціалістична Республіка. Починаючи з 1992 року олімпіадний рух в незалежній Україні отримав офіційну назву Всеукраїнська учнівська олімпіада з інформатики., яка проводиться щорічно у чотири тури. Це змагання учнів – юних програмістів, які  мають знання, навички та вміння в екстремальних умовах знаходити оптимальні алгоритми, нестандартні підходи розв’язку задач, створювати програми у середовищах програмування, налагоджувати та тестувати програмні модулі, аналізувати отримані результати, шукати та виправляти помилки. Кращі з кращих юних програмістів виборюють Дипломи переможців та впевнено рухаються до наступних турів. Завершальний четвертий етап Міжнародний, який проводиться у різних країнах світу, і команда юних програмістів від України виборює медалі.

   Щорічно відбуваються зміни у правилах, підходах та можливостях вибору мови програмування. Якщо на етапах зародження олімпіади домінували мови Pascal та C, то з появою нових можливостей технічного забезпечення, появилися нові мови програмування. Вперше у 2016 році на 29 Всеукраїнській олімпіаді були офіційно дозволені мови Python, Java та С++. Пізніше до цього переліку додали оболонки Codebloсk. Такі тенденції та зміни у підходах до організації олімпіад спонукають вчителів інформатики та учнів поглиблювати навички програмування в альтернативних програмних середовищах, приділяти багато часу для самостійного навчання.

   У 2020 році у зв’язку з пандемією Covid-19 Всеукраїнська олімпіада з інформатики не проводилася. Як альтернативний варіант учні долучалися до Всеукраїнських онлайн олімпіад. У 2021 році олімпіадний рух відновився. У зв’язку із запровадженням територіальної реформи змінилися тенденції та правила проведення шкільних предметних олімпіад на усіх рівнях. Вперше у цьому році вступили нові правила проведення І етапу Всеукраїнської олімпіади, він проходить у два тури. А наступний ІІ етап – районний, на який потрапити  досить складно. І це особливо складно, коли відбувається вперше. Однак, юні програмісти ліцею зуміли подолати усі труднощі і дійти до ІІІ обласного етапу. Так, на районному рівні усі учні ліцею, які представляли команду міста, отримали перемоги. Серед них наймолодші учасники – Андрій Зарічнюк, учень 8 фізико-математичного класу, Богдан Вихованець, учень 10  фізико-математичного класу, Денис Грабовський, учень 11 біолого-хімічного класу – вибороли Дипломи І ступеня. Тетяна Грицак, учениця 9 фізико-математичного класу – отримала Диплом ІІІ ступеня.

   На ІІІ обласному етапі змагання відбувалися у два дні. Учасники знаходили оптимальні алгоритми вирішення складних математичних задач, при цьому демонстрували креативні нестандартні підходи їх розв’язків у середовищах програмування Python, С++, Pascal.  Найвищі бали за виконані завдання отримали Денис Грабовський та Богдан  Вихованець. Андрій Зарічнюк та Тетяна Грицак мали змогу на обласному рівні позмагатися із старшокласниками та показати хороші результати.

   Адміністрація ліцею, вчителі кафедри інформатики вітають усіх переможців та призерів олімпіади з чудовими результатами!

Надія Желюк, вчитель інформатики ліцею Елітар

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on email