fbpx

Елітарівці всюди — в Кракові, Празі, Відні і Будапешті!

Для ліцеїстів «Елітару», які полюбляють  подорожувати і пізнавати світ, весняні канікули розпочалися з подорожі до Європи. Від залізничного вокзалу Рівного група електропотягом вирушила до Львова. Дві години цікавих спілкувань ліцеїстів пролетіли дуже швидко. У Львові нас зустрічає комфортабельний автобус і гід — ми вирушаємо на кордон, а далі до Кракова.

  Перше знайомство з Краковом — Краківський аквапарк — це неймовірне місце розваг для дітей та дорослих з просторими басейнами та різноманітними водними атракціонами. Його відкрили ще у 2000 році, і він фактично одразу став однією із найпопулярніших локацій в туристів,
є одним із найбільших на території Східної Європи та найбільшим в Польщі. Ліцеїсти спускались на  екстремальних гірках, ніжились в джакузі, плавали в  безлічі басейнів аквапарку. Найдовша гірка краківського аквапарку — найдовша в Європі, спуск з якої займає близько 3 хвилини. Дві години ліцеїсти  насолоджувалися екстремальними розвагами і веселим проведенням часу.
Враження та емоції неймовірні. Відправляємось з Кракова. Нічний переїзд до Праги.

Знайомство з Прагою розпочинається зустріччю з гідом о 8.00. Незамінним сучасним обладнанням для ефективного сприйняття розповіді є радіо-гід. Налаштовуємося на відповідний канал і вирушаємо по маршруту, милуємося величними архітектурними спорудами і аудіосупроводом історичних місць Праги.   Заворожує найвеличніший Собор Святого Віта — готичний католицький собор у Празькому Граді, місцезнаходження архієпископа Празького. Собор зараховується до перлин європейської готики, є художньою та національно-історичною святинею Чехії. У межі собору поховані чеські королі та архієпископи Праги, там же зберігаються коронаційні регалії середньовічної Чехії. Собор будувався з 1344 до 1929. Довжина головного нефа собору 124 метри, висота Великої південної вежі 96,5 метри. Екскурсія продовжилась Карловим мостом. Туристи пройшли  мостом, довжина якого 520 м, ширина – 9,5 м. Міст спирається на 16 арок, облицьованих піщаником. Зробили багато світлин  біля скульптур, а їх на перилах мосту 30.  Усі вони зображують святих – за винятком статуї міфічного лицаря Брунцвік. За легендою, дату закладення першого каменя Карл IV вираховував за допомогою астрономів. Повністю пішохідним Карлів міст став у 1965 році. Тривалий час на мосту йшла активна торгівля м’ясом, рибою і пиріжками. Останні торгові точки були закриті в 1828 році. Художники, фотографи і вуличні музиканти отримали право працювати на мосту в 1990 році. Їх відбирає Асоціація художників Карлова моста.

Після невеликої перерви для сніданку. продовжуємо знайомство з Прагою — разом з гідом на трамвайчику піднімаємося у Градчани. Проходимо через контроль поліцейських і потряпляємо в історичний районів Праги, кожна вуличка і кожен його будинок зберігають в собі багатовікову історію міста. Район бере свій початок від Західних воріт Граду, насамперед він цікавий великою кількістю монастирів і палаців. Тут знаходиться резиденція президента. У наші дні Градчани вважається дорогим і престижним районом, однак раніше тут проживали ті, хто обслуговував Град: слуги, конюхи, сокольники. Все кардинально змінилося після масштабної пожежі в 1541, який знищив їх бідні споруди. Цим поспішили скористатися нагодою придворні заможні сім’ї, щоб прикупити земельні ділянки ближче до резиденції короля. Буквально за 30-40 років район повністю змінився — були споруджені помпезні палаци-резиденції в стилі італійського Ренесансу. Після довготривалих екскурсій їдемо до готелю. Вільний час, відпочинок. І знову на метро вирушаємо до центру Праги, де відбуваються перфоменси, концерти, вулична торгівля, можна скуштувати празькі смаколики, послухати живу музику, насолодитися архітектурою та пейзажами , цікаво провести час. Пізно увечері повертаємося до готелю, втомлені, але переповнені емоціями і враженнями.

Снідаємо і 07.00 виїжаємо до Австрії, де нас чекає гід для знайомства з Віднем. Відень – неймовірний, величний, надихаючий. Він вражає не лише своєю спадщиною, але й багатою історією. Адже це одне з найстаріших міст не лише в Європі, але і у всьому світі. Відень має свій особливий шарм, тут збереглася велика кількість історичних пам’яток. Столицю Австрії по праву вважають однією з найкрасивіших та найцікавіших столиць в світі. Це місто високого мистецтва, музеїв і театрів, справжня перлина Австрії. Незважаючи на величезну кількість замків і палаців, які вражають, його серцем і душею, а також символом усієї Австрії, вважається Собор Святого Стефана. Ця неймовірна готична споруда,  розташована на центральній площі австрійської столиці. Тут можна побачити цінні ікони,  справжні світові шедеври мистецтва. Собор цікавий історією і архітектурною красою. Шпиль Собору підноситься на 136 метрів. Як символ Відня, Собор Св. Стефана зображений на австрійських монетах в 10 центів. Покриття покрівлі складається з 230 000 кольорових черепиць. Ними викладені зображення національного герба і герба міста Відня.

Невелика перерва для обіду: випити віденську каву, скуштувати знамениті віденську штрудлі або торт Захер у центрі Відня, придбати сувеніри. Продовжуємо знайомство з величним Віднем оглядовою екскурсією по місту. Опера – це одне з найдивовижніших і граціозних будівель Відня. Вона вражає  своєю величчю. Її висота становить 65 метрів, а величезний зал, будучи найбільшим в Австрії, здатний вмістити майже дві тисячі глядачів. Продовжуємо подорож до палацово-паркового комплексу Бельведер, який  створений у стилі віденського бароко, складається з двох палаців: Верхнього (1721–1722) і Нижнього (1714–1716), а також великого регулярного парку, автором якого був садовий архітектор Д. Жирар. 1903 у Нижньому Бельведері відкрили «Сучасну галерею». У 1921 році музей перейменовано на «Австрійську галерею». У 1923 році у Нижньому Бельведері відкрито музей бароко, до якого у 1924 році приєднано розташовану у Верхньому Бельведері «Картинну галерею», де експонували живопис 19ст. австрійських та зарубіжних митців. На згадку про дивовижний Відень купляємо сувеніри і їдемо до Будапешта.

          Уздовж повноводного і прекрасного Дунаю розташовано дуже багато чудових і гарних міст. Але удостоїтися правом називатися вишуканою, сліпучою і рідкісною перлиною Дунаю змогло тільки одне місто — Будапешт. Особливо вечірній Будапешт заворожує ілюмінацією і підсвіченням будинків, мостів, їх є 7.  Зачаровує будинок парламенту з шпилями – їх 365. Будапешт — це прекрасне місто, яке зберігає в собі багате минуле у вигляді безлічі чудових архітектурних споруд, скульптур, історії. Своїх гостей місто обдаровує неповторною і єдиною у своєму роді багатою культурною спадщиною. «Королева Дунаю» -цю назва Будапешту присвоїли за те, що це єдине в світі місто, в якому знаходиться близько 100 термальних джерел, з яких кожен день на поверхню виходить 19 мільйонів галонів термальної води. Вечірня подорож незабутнім Будапештом завершується на кораблику Дунаєм. Повертаємося додому. Кілька годин і ми на кордоні.

          Доброго ранку, Україно! Доброго дня, Львів! Доброго вечора, Рівне!  Чотири дні, чотири країни Європи, море вражень і позитиву. Чекаємо канікул!

Надія Желюк, класний керівник

10 фізико-математичного класу ліцею «Елітар»

Краківський Аквапарк, Польща
Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on email