fbpx

День безпечного Інтернету

За ініціативою європейських некомерційних організацій European SchoolNet та Insafe Захід, починаючи з 2004 року запроваджено День безпечного Інтернету і відзначається він у другий вівторок лютого. Цього дня в багатьох країнах світу обговорюються важливі для усіх користувачів шляхи безпечного використання Інтернету, питання інтернет-етики та загрози протизаконного контенту. У 2009 році Коаліція за безпеку дітей в Інтернеті за ініціативи «Майкрософт Україна» оголосила про запуск соціальної кампанії «Місяць безпечного Інтернету». У 2013 році цього дня було проведено прес-конференцію Інтернет асоціації України, під час якої наголошено, що завданням вітчизняної інтернет-спільноти є знаходження компромісу між ефективністю та безпечністю використання Інтернету з урахуванням української специфіки. Також розкрито стратегію боротьби за безпеку в Інтернеті, яку умовно можна розділити на три складові: інформування користувачів і профілактичні заходи, механізми захисту в процесі надання інтернет-послуг та інструменти з усунення протизаконного контенту. Розроблено Загальні правила роботи в Інтернеті та готується до перекладу пам’ятки з безпеки в Інтернеті для дітей «Play and Learn: Being online», який розробила організація Insafe, а також визначила, що найнебезпечнішими порушеннями в інформаційній сфері є: дитяча порнографія, прояви расової на національної нетерпимості, тероризм. Для викорінення найнебезпечнішого контенту створено постійну «гарячу лінію» з веб-інтерфейсом де кожен користувач може залишити свою скаргу про інформаційні порушення в Інтернеті.

   Постійними організаторами заходів для дітей та молоді до Дня безпечного Інтерну в Україні є Міністерство освіти і науки України, ДНУ Інститут модернізації освіти, та його партнери, дитячі та молодіжні організації, заклади освіти, громадські організації, бібліотеки, вищи навчальні заклади всіх рівнів, інститути післядипломної педагогічної освіти, видавництва для педагогів. 7 лютого 2017 року День безпечного Інтернету відзначався у світі під гаслом «Будь зміною: об’єднаймося для кращого Інтернету». 6 лютого 2018 року – під гаслом «Створюй, спілкуйся та поважай: кращий Інтернет починається з тобою». 5 лютого 2019 року День безпечного Інтернету 2019 відзначався під гаслом «Разом для найкращого Інтернету». День безпечного Інтернету 2020 року відзначався 11 лютого 2020 року під гаслом «Разом для найкращого Інтернету». 9 лютого 2021 року у світі відзначається День безпечного Інтернету (Safer Internet Day) під гаслом «Разом для найкращого Інтернету».

   Цього року 8 лютого  День безпечного Інтернету в Україні вже четвертий рік пройде під гаслом «Разом для найкращого Інтернету», як один із ключових факторів для поширення ідей безпечного користування Інтернетом та сучасними цифровими технологіями. Важливість питання безпечного Інтернету зумовлена тим, що сучасна людина не уявляє свого життя без глобальної мережі, оскільки вона дає багато інформації й можливостей. Молоде покоління не завжди усвідомлює, що може чекати на них у віртуальному просторі. Значимість проблеми безпечного Інтернету потребує постійної уваги з боку усіх учасників освітнього процесу – вчителів, учнів та батьків.

В рамках проведення Дня безпечного Інтернету учні 9 фізико-математичного класу активно долучилися до спільних заходів щодо питань безпечної роботи в інтернеті та використання необхідних рекомендацій щодо захисту особистих даних, створення надійних паролів, відвідування сайтів та можливості батьківського контролю. На платформі «На урок» пройшли тестування і дали відповіді на питання про бот-атаки, фішинг, хакерські атаки, фейки, кібербулінг та його прояви, а також про правила захисту конфеденційних даних надійними паролями. Свої особисті рекомендації та правила захисту даних підготували у відеоролику.

Надія Желюк, вчитель інформатики

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on email